Min maritime karriere Tea Westvik Bartnes

Tea kommer fra Steinkjer i Trøndelag, og er for tiden matroslærling i Scanbio Ingredients AS hvor hun jobber om bord på MT Haugfjord

Hva har du studert?

Jeg startet først på vg1 elektrofag på Steinkjer. Så ble jeg introdusert for kryssløpet over til maritime fag vg2, og dette syntes jeg hørtes veldig spennende ut. Så på vg2 så søkte jeg meg til maritime fag vg2 på Ytre Namdal vgs. På vg2 så gikk jeg kun med elever som tidligere hadde gått vg1 teknologi- og industrifag, så jeg hadde mye og ta igjen siden jeg hadde gått elektro. Men med god hjelp fra både lærere og klassekamerater så fikk jeg også opplæring i mye av det de allerede hadde startet å jobbe med på vg1.

Hvorfor valgte du en maritim karriere, hva fikk deg innpå denne tanken/retningen?

Jeg valgte en maritim karriere først og fremst fordi jeg var veldig nysgjerrig på hvordan jobb på sjøen var. På videregående var jeg veldig usikker på hva jeg egentlig ville bli, men hengte meg litt opp i det maritime. Det hørtes veldig gøy ut, samtidig som du får oppleve ganske mye forskjellig. Så etter og ha lest meg mye opp på hva man gjør som matros så bestemte jeg meg for å søke meg inn på maritime fag. Her trivdes jeg veldig godt, og blant annet likte jeg utplasseringen i forsvaret. Så ble jeg egentlig bare mer og mer glad i å være til sjøs. Nå som lærling trives jeg veldig godt, spesielt med mine fantastiske kollegaer.

Hva er det kjekkeste med å jobbe på sjøen?

Det kjekkeste med å jobbe på sjøen er at du får oppleve veldig mye, møte nye folk og har mye fri, i tillegg er det forholdet man får til de man jobber med. Vi er jo på jobb halve året, så de man jobber med på båten blir som en familie nr.2.

Hvordan er det å jobbe turnus?

Det å jobbe turnus er veldig fint. Både det å være borte, men også det å være hjemme. Selvfølgelig så har jeg noen personer hjemme jeg alltid savner litt ekstra mye når jeg er borte, men dette gjør bare at man setter mer pris på det å faktisk få komme hjem. Det er litt godt å føle på det at man savner noen også. Man får også mye tid til å gjøre ting når man er hjemme, så da får man mye fritid man kan bruke på ting man liker. Det tror jeg må være det beste med å jobbe turnus; all fritiden. Men etter friperioden så gleder jeg meg også til å komme tilbake på jobb og min «familie nr.2».

Hva er den beste opplevelsen du har hatt til sjøs?

Jeg har egentlig ikke en spesifikk beste opplevelse på sjøen, men heller mange små øyeblikk. Som soloppgangen i Sortland, da himmelen var i alle mulige farger. Eller som den kvelden vi lagde vafler dagen før hjemreise.

Hvordan synes du overgangen fra elev til lærling var?

Overgangen fra elev til lærling synes jeg var grei. Selvfølgelig var det stor forskjell fra det å skulle gå skole, til det å plutselig starte å jobbe turnus. Men alt i alt gikk denne overgangen veldig bra.

Hva er tankene dine om fremtiden etter læretiden?

Etter læretiden så vil jeg nok ta høyere utdanning for å selv komme meg opp i styrhuset.

Vil du anbefale andre å velge en maritim karriere?

Jeg vil så absolutt anbefale andre som tenker denne retningen virker spennende, om å bare hoppe ut i det. Det er en veldig fin jobb, hvor du får oppleve mye og ha det kjempegøy. Mange muligheter og forskjellige jobber på sjøen også! Det er tross alt ett hav av muligheter, bokstavelig talt.