Min maritime karriere Nora Ottesen

Det var aldri en selvfølge for Nora at hun skulle ende opp med å velge en maritim karriere. 1 år inn i læretiden har hun allerede fått mange gode minner og opplevelser.

Etter mye usikkerhet rundt hva hun ville gjøre, endte Nora opp med å gå Vg1 TEK etterfulgt av Vg2 Maritime fag på Ishavsbyen vgs. «Jeg kunne ikke vært mer fornøyd med de 2 årene, det er virkelig en super skole med flinke lærere».  Nora tror også at dette var med på å gjøre overgangen fra elev til lærling så god som den ble da hun startet som matroslærling i Torghatten Nord. «Jeg hadde gruet meg en del til første turen om bord, men synes det gikk overraskende greit. Og jo flere turen som gikk jo mer gledet jeg meg til å dra om bord igjen».

Tett på naturen

Gjennom sitt første år som lærling har Nora fått mange minner og opplevelser. Dette har vært med på å gjøre første del av læretiden veldig fin, forteller hun. «Et av minnene jeg sitter igjen med, er min første tur om bord hvor jeg opplevde hvor tett en kan komme på naturen. Vi skulle holde på med vedlikehold oppå livbåtene. Det var en fin høst dag der solen skinte og det var blikkstille på havet. Jeg hadde nydelig utsikt fra der jeg arbeide, denne dagen var vi på tur inn i Geirangerfjorden. Det var helt magisk å se hvor flott naturen er, og hvor nært vi får muligheten til å oppleve det».

Noe av det beste med å jobbe på sjøen er definitivt turnusen. I dag har jeg en turnus hvor jeg arbeider 1 uke etterfulgt av 9 dager fri. Noe annet som også er helt fantastisk, er alle menneskene man møter og blir kjent med. Når man er om bord på jobb, så jobber man ikke bare med resten av mannskapet, men man bor også med de. Dette gjør at man kommer utrolig nærme hverandre, og man opplever det som en «ekstra» familie.

Mange muligheter

Nora har 1 år igjen som lærling før hun skal opp til fagprøve. Hun har hatt en del tanker rundt hva hun vil gjøre etter læretiden. Først vurderte hun å gå videre på fagskole, og var ganske sikker på at det var dette hun ville. Etter hvert som hun ble kjent med matrosyrket har hun funnet ut at hun kunne tenke seg å arbeide som matros, uten å gå videre på skole. Hun har også vært inne på tanken om å ta 1 år ekstra som lærling, men da som skipsmotormekaniker, for å få erfaring fra både dekk og maskin.

Stortrives med valg av yrkesretning

«Jeg vil virkelig anbefale andre å velge en maritim karriere! Det har vært både opp og nedturer, men definitivt flere oppturer. Mange gode minner, venner og fine stunder. Det hender at man kjenner på at man går glipp av noe hjemme, men mine erfaringer er at samholdet om bord på båten er så bra at man har alltids noen å snakke med eller være med om det skulle være noe. Kjenner man på litt hjemlengsel, løser det seg med å snakke litt med noen av de andre. Man er en sammensatt gjeng som tilbringer så mye tid i lag, og alle unner hverandre å trives på jobb. Alt i alt stortrives jeg med den yrkesretningen jeg har valgt, og anbefaler den virkelig til alle».