Min maritime karriere Simen Guldberg

Båtferier og aktiv konkurranseseiling har vært en del av livet til Simen siden han var liten. Å velge en maritim karriere var derfor et naturlig valg for han.

Drømmen til er å bli styrmann, og Simen tok første steg mot å nå dette da han startet på Skoleskipet Gann. Her gikk han først Vg1 TIP etterfulgt av Vg2 Maritime fag. «Det var to fantastiske år hvor jeg fikk venner for livet! Det at skolen er et skip gjør at du får oppleve alt med sjølivet, og du finner virkelig ut om dette er noe for deg» forteller Simen.

Viss du har spilt fotball i det siste, brukt medisiner, maling, vaskemidler eller mobil, kan det godt være at Simen har vært med på å frakte kjemikaliene som trengs for å lage disse produktene. Simen seiler nemlig som matroslærling på en kjemikalietanker i rederiet Odfjell. Kjemikaliene Odfjell frakter brukes som byggeklosser for produkter vi alle trenger og bruker til vanlig. Disse kjemikaliene er Simen med på å frakte til ulike produsenter verden rundt.

Ingen dag er lik

Som matroslærling er ingen dag om bord lik. «Jeg får være med på absolutt alt jeg vil. Å jobbe på båt hvor man ikke alltid har tilgang til land, gjør at man får veldig varierte arbeidsoppgaver. Blir et rør ødelagt for eksempel, er det ikke bare å ringe til rørleggeren, her må vi finne løsninger og fikse det selv» utdyper Simen. Andre arbeidsoppgaver kan være kan være alt fra vedlikeholdsarbeid til laste- og losseoperasjoner. Turnusen er 1:1 som vil si at Simen er like lenge om bord som han er hjemme. Det kan være alt fra 9-11 uker.

Unike opplevelser

«Det er vanskelig å velge kun en spesifikk opplevelse når det gjelder å jobbe til sjøs. Men, om jeg skulle nevne noe så må det være å seile gjennom Malakkastredet og opp mot Kina. Der er det veldig mye trafikk, så man kan se øyer av fiskebåter på radaren. Det var også en opplevelse å ligge i dokk i Kina» sier Simen.

Ikke angret et sekund

«Jeg vil helt klart anbefale andre å velge en maritim karriere. Liker du å være på sjøen og tåler å være vekke en stund er det bare å kjøre på! Jeg har ikke angret et sekund!»