Videreutdanning
Med fagbrev som maritim elektriker har du mulighet for å ta videreutdanning på høgskole og universitet. Det finnes flere høgskoler og universiteter som tilbyr studier via Y-veien, som vil si at du ikke trenger studiekompetanse for å kunne søke opptak. Med fagbrev som maritim elektriker kan du for eksempel søke om opptak til elektroingeniør. Med en maritim karriere har du anledning til å jobbe både i Norge og internasjonalt i en bransje som blir stadig viktigere. En maritim karriere gir deg også mange arbeidsmuligheter på land.
Krav
For å bli maritim elektriker må du ha godkjent helseattest fra en sjømannslege. I tillegg må du ha rent rulleblad for å få visum til andre land.
Er du elektriker og vil bli skipselektriker?
Har du fagbrev som elektriker og ønsker å jobbe som skipselektriker på båt? Du trenger ikke nytt fagbrev for å kunne jobbe som skipselektriker, men du er nødt for å få sertifikat som ETR (skipselektriker) eller ETO (skipselektrikeroffiser). Det er Sjøfartsdirektoratet som utsteder slike sertifikater, og du finner mer informasjon om sertifikatene på www.sdir.no
Felles krav for overgang fra elektriker til skipselektriker (ETR/ETO) er at du må oppfylle følgende krav:
- Fagbrev som elektriker
- Bestå eksamen i Maritim elektrikerfaget MEL3104 (tidligere EL6039 eller MEL4002)
- Du trenger 12 måneder fartstid om bord på et skip som skipselektrikerassistent eller liknende.
- Grunnleggende sikkerhetsopplæring
- Gyldig helseerklæring fra godkjent sjømannslege
I tillegg gjelder følgende krav for de som søker om ETO:
- Videregående sikkerhetsopplæring
- ERM kurs eller bedømmelse av godkjent assessor
- Høyspenningskurs for skipselektriker
Når det gjelder hvilken praksis/fartstid/arbeidserfaring som kan telle, gjøres det en individuell vurdering. Det vil derfor være viktig for deg å innhente dokumentasjon fra arbeidsgiver som gjelder arbeidsoppgaver og arbeidsperioder.
Ønsker du å ta eksamen i Maritim elektrikerfaget MEL4002, kan du melde deg opp som privatist på www.privatistweb.no. Eksamenen avholdes to ganger pr. år, i mai og november. På Utdanningsdirektoratets sider ( https://www.udir.no/lk20/mel04-02 ) finner du informasjon om læreplanen til maritim elektriker. Her finner du også tidligere gitte eksamensoppgaver. Disse vil kunne gi deg en indikasjon på hva som kan komme i en slik eksamen.
Ønsker du å ta fagbrev som maritim elektriker må du søke opp informasjon om «fagbrev som praksiskandidat» i fylkeskommunen du bor i.