Kokk og servitør
Kokk
Som kokk er det viktig å ha kunnskap om råvarer, næringsinnhold, allergier og matsikkerhet. En kokk må like å lage mat, ha god personlig hygiene, være kreativ og økonomisk. Å være en god planlegger er en egenskap som er nødvendig i alt fra innkjøp, sette opp menyer og tilberedning av maten, spesielt for å ha minimalt av matsvinn.
I tillegg til å forberede og tilberede måltider, må kokken kunne utføre regnskap for å kunne beregne og bestille råvarer. En kokk må håndtere og jobbe under tidspress, uten at det går på bekostning maten som tilberedes. Det er også en fordel å være i god form, da det kan være et fysisk krevende yrke.
I din tid som kokkelærling vil du lære om råvarenes egenskaper og hvordan de skal behandles. Rense, filetere og porsjonere fisk, beine ut og stykke opp kjøtt, vilt, fugl og fjærfe, er ferdigheter du etter endt læretid fint vil mestre. Du vil lære å sette sammen ulike komponenter som eksempelvis fisk og kjøtt med riktig tilbehør til en fullkommen rett, og sette sammen flere retter til en komplett meny.
Som kokkelærling om bord på et skip følger du rederiets turnus. Det er derfor viktig at du spør deg selv om du har det som kreves til å være borte en periode fra familie og venner. Til gjengjeld vil du gjøre deg erfaringer for livet, og vokse både som person og på fagligplan.
Med fagbrev kan du avansere fra kokk til 1. kokk. Med fagbrev som kokk eller servitør finnes det flere muligheter for å ta videreutdanning både på fagskole og høgskole/universitet. Forpleiningsleder, hotelledelse og reiselivsledelse er noen av de aktuelle videreutdanningene innenfor yrkene. Det finnes også en mengde påbygningskurs/-skoler innen ledelse og økonomi både i Norge og utlandet. Med videre utdanning kan du avansere til kjøkkensjef og videre til hotellsjef.
Servitør
Servitøren er restaurantens ansikt utad, og skal sørge for at gjestene er fornøyde og at servicen er god. En flink servitør har høy fagkunnskap innen mat og drikkevarer, og behersker derfor å sette dette sammen til ulike menyer. Servitøren har gode formidlingsevner, er flink med mennesker og har en positiv og imøtekommende adferd.
Det er servitøren sin oppgave å bidra til at gjestene får en god opplevelse. Alt fra hvordan menyen presenteres til måten man svarer på, er essensielt for å skape den ‘riktige stemningen’.
I tiden som servitørlærling bygger du videre på det du allerede har lært på skolen. Bordoppsett, dekking av bord til ulike anledninger, det å beherske forskjellige serveringsmetoder og å sette sammen et vinkart, er noen av kompetansemålene du skal kunne gjennomføre. En servitør skal blant annet også vite hvordan man foretar kvalitetskontroll av anretning, utstyr og serveringslokale, samt kvalitetssikring av mat og drikke som serveres gjestene.
Servitørfaget er både bredt og spennende. Du vil få god og tett opplæring av dyktige folk om bord, samtidig er din egen innsats helt avgjørende for ditt læringsutbytte.
Som servitørlærling om bord på et skip følger du rederiets turnus. Det er derfor viktig at du spør deg selv om du har det som kreves til å være borte en periode fra familie og venner. Til gjengjeld vil du gjøre deg erfaringer for livet, og vokse både som person og på fagligplan.
Med fagbrev kan du avansere fra servitør til hovmester. Med fagbrev som servitør finnes det flere muligheter for å ta videreutdanning både på fagskole og høgskole/universitet. Forpleiningsleder, hotelledelse og reiselivsledelse er noen av de aktuelle videreutdanningene innenfor yrkene. Det finnes også en mengde påbygningskurs/-skoler innen ledelse og økonomi i Norge og utlandet. Med videre utdanning kan du avansere til restaurantsjef, og deretter til hotellsjef.