Min maritime karriere Andrea Amundsen

Andrea kommer fra Lofoten og har alltid hatt en tilknytning til havet. Med flere søsken og venner som jobber på båt, fanget fort den maritime næringen interessen til hennes.

Andrea har alltid hatt et ønske om å jobbe på havet, og å jobbe turnus. «Først og fremst tror jeg at det kommer av at jeg er fra Lofoten, noe som gjør at jeg alltid har hatt en tilknytning til havet og båtlivet. Samtidig arbeider de fleste av mine nærmeste familiemedlemmer og mange av vennene mine på havet. Det har nok spilt en stor rolle i hvorfor jeg selv endte opp med å velge en maritim karriere».

Overgangen fra elev til lærling

Andrea gikk først Vg1 Elektro, før det ble naturlig for hun å søke seg videre inn på Vg2 Maritime fag, med fordypning i maskin. Etter 2 år på videregående skole var hun endelig klar for å starte læretiden sin til sjøs, hvor valget falt på Nergård Havfiske. Andrea synes at overgangen fra å gå å være skoleelev til å bli lærling gikk fint. «Jeg var veldig klar for å begynne å jobbe og samtidig bli kjent med hvordan hverdagen ser ut for en maskinist».

Får kjenne på mestringsfølelse

På spørsmål om hva hun liker med å jobbe til sjøs, trekker Andrea frem de varierte hverdagene. «I det daglige vedlikeholdet dukker det stadig opp problemer som må løses og ting som må fikses. Man lærer noe nytt stort sett hver eneste dag! De beste opplevelsene jeg har når jeg er på jobb, er når jeg lærer nye ting og får kjenne på mestringsfølelsen!» I tillegg er turnusen et stort pluss og noe Andrea trives godt med. Hun arbeider 5 uker, før hun har 5 uker fri. Turnusen gjør at det er enkelt å reise å besøke både venner og familie når man først har fri så lenge.

Etter 2 år i lære har Andrea planer om å gå på fagskole. «Jeg har ikke lagt meg noen konkret plan for hva jeg skal gjøre etter fagskolen, men jeg ser kanskje for meg at jeg vil jobbe på litt forskjellige type båter for å finne ut av hvor jeg trives best».

Anbefaler en maritim karriere

«Jeg vil absolutt anbefale en maritim karriere til de som vurderer å gå den veien. Det finnes mange karrieremuligheter, både på havet og på land. Med en jobb på båt vil man oppleve en svært variert arbeidshverdag, hvor man lærer nye ting hele tiden. Det er muligheter for god lønn, fine turnusordninger og masse fritid. Om man er glad i å reise og oppleve nye steder vil en maritim karriere passe perfekt, da man kan ha muligheten til å jobbe over hele verden».