Andre fag

Ønsker du en spennende og annerledes læreplass? Dra til sjøs og ta læretiden din om bord på et skip!

I tillegg til de maritime yrkesutdanningene tilbyr også noen av regionskontorene læreplasser om bord på skip innenfor kokk-, konditor- og servitørfaget og som reiselivsmedarbeider.

Skal du ta fagbrev i kontor- og administrasjonsfaget? Da kan du faktisk søke om læreplass på et av våre regionskontorer.

Det finnes et hav av muligheter! Men livet til sjøs er ikke for alle. 

Ønsker du å ha læretiden din til sjøs må du være innstilt på å jobbe turnus. Som lærling om bord på et skip følger du rederiets turnus. Det er derfor viktig at du spør deg selv om du har det som kreves til å være borte en periode fra familie og venner.

Kokk og servitør

Kokk

Som kokk er det viktig å ha kunnskap om råvarer, næringsinnhold, allergier og matsikkerhet. En kokk må like å lage mat, ha god personlig hygiene, være kreativ og økonomisk. Å være en god planlegger er en egenskap som er nødvendig i alt fra innkjøp, sette opp menyer og tilberedning av maten, spesielt for å ha minimalt av matsvinn.

I tillegg til å forberede og tilberede måltider, må kokken kunne utføre regnskap for å kunne beregne og bestille råvarer. En kokk må håndtere og jobbe under tidspress, uten at det går på bekostning maten som tilberedes.  Det er også en fordel å være i god form, da det kan være et fysisk krevende yrke.

I din tid som kokkelærling vil du lære om råvarenes egenskaper og hvordan de skal behandles. Rense, filetere og porsjonere fisk, beine ut og stykke opp kjøtt, vilt, fugl og fjærfe, er ferdigheter du etter endt læretid fint vil mestre. Du vil lære å sette sammen ulike komponenter som eksempelvis fisk og kjøtt med riktig tilbehør til en fullkommen rett, og sette sammen flere retter til en komplett meny.

Som kokkelærling om bord på et skip følger du rederiets turnus. Det er derfor viktig at du spør deg selv om du har det som kreves til å være borte en periode fra familie og venner. Til gjengjeld vil du gjøre deg erfaringer for livet, og vokse både som person og på fagligplan.

Med fagbrev kan du avansere fra kokk til 1. kokk. Med fagbrev som kokk eller servitør finnes det flere muligheter for å ta videreutdanning både på fagskole og høgskole/universitet. Forpleiningsleder, hotelledelse og reiselivsledelse er noen av de aktuelle videreutdanningene innenfor yrkene. Det finnes også en mengde påbygningskurs/-skoler innen ledelse og økonomi både i Norge og utlandet. Med videre utdanning kan du avansere til kjøkkensjef og videre til hotellsjef.

Servitør

Servitøren er restaurantens ansikt utad, og skal sørge for at gjestene er fornøyde og at servicen er god. En flink servitør har høy fagkunnskap innen mat og drikkevarer, og behersker derfor å sette dette sammen til ulike menyer. Servitøren har gode formidlingsevner, er flink med mennesker og har en positiv og imøtekommende adferd.

Det er servitøren sin oppgave å bidra til at gjestene får en god opplevelse. Alt fra hvordan menyen presenteres til måten man svarer på, er essensielt for å skape den ‘riktige stemningen’.

I tiden som servitørlærling bygger du videre på det du allerede har lært på skolen. Bordoppsett, dekking av bord til ulike anledninger, det å beherske forskjellige serveringsmetoder og å sette sammen et vinkart, er noen av kompetansemålene du skal kunne gjennomføre. En servitør skal blant annet også vite hvordan man foretar kvalitetskontroll av anretning, utstyr og serveringslokale, samt kvalitetssikring av mat og drikke som serveres gjestene.

Servitørfaget er både bredt og spennende. Du vil få god og tett opplæring av dyktige folk om bord, samtidig er din egen innsats helt avgjørende for ditt læringsutbytte.

Som servitørlærling om bord på et skip følger du rederiets turnus. Det er derfor viktig at du spør deg selv om du har det som kreves til å være borte en periode fra familie og venner. Til gjengjeld vil du gjøre deg erfaringer for livet, og vokse både som person og på fagligplan.

Med fagbrev kan du avansere fra servitør til hovmester. Med fagbrev som servitør finnes det flere muligheter for å ta videreutdanning både på fagskole og høgskole/universitet. Forpleiningsleder, hotelledelse og reiselivsledelse er noen av de aktuelle videreutdanningene innenfor yrkene. Det finnes også en mengde påbygningskurs/-skoler innen ledelse og økonomi i Norge og utlandet. Med videre utdanning kan du avansere til restaurantsjef, og deretter til hotellsjef.

Ernæringskokk

En ernæringskokk har kunnskap om å tilpasse mat og retter etter ulike behov, allergier, intoleranser, livsstilssykdommer og kost i ulike livsfaser. Arbeidsoppgavene til en ernæringskokk vil stort sett være de samme som for en restaurantkokk. Den største forskjellen vil være at en ernæringskokk vil ha kunnskaper om tilberedning og servering av spesialkost. Dette yrket handler mye om å glede dem du lager maten for, med fristende retter som kan gi positive matopplevelser.

Som ernæringskokk har du kunnskap om å tilpasse mat og retter etter ulike behov. Du må like å lage mat, ha god personlig hygiene, være kreativ og økonomisk. Å være en god planlegger er en egenskap som er nødvendig i alt fra innkjøp, sette opp menyer og tilberedning av maten, spesielt for å ha minimalt av matsvinn.

I tillegg til å forberede og tilberede måltider, må kokken kunne utføre regnskap for å kunne beregne og bestille råvarer. En kokk må håndtere og jobbe under tidspress, uten at det går på bekostning maten som tilberedes. Det er også viktig å ha gode samarbeidsevner. Kokkeyrket kan være fysisk krevende, og det vil derfor være en fordel å være i god form.

Som lærling om bord på et skip vil du følge en turnus. Det er derfor viktig at du spør deg selv om du har det som kreves til å være borte en periode fra familie og venner. Til gjengjeld vil du gjøre deg erfaringer for livet, og vokse både som person og på fagligplan.

Videreutdanning

Kokk

Med fagbrev kan du avansere fra kokk til 1. kokk. Med fagbrev som kokk eller servitør finnes det flere muligheter for å ta videreutdanning både på fagskole og høgskole/universitet. Forpleiningsleder, hotelledelse og reiselivsledelse er noen av de aktuelle videreutdanningene innenfor yrkene. Det finnes også en mengde påbygningskurs/-skoler innen ledelse og økonomi både i Norge og utlandet. Med videre utdanning kan du avansere til kjøkkensjef og videre til hotellsjef.

Servitør

Med fagbrev kan du avansere fra servitør til hovmester. Med fagbrev som servitør finnes det flere muligheter for å ta videreutdanning både på fagskole og høgskole/universitet. Forpleiningsleder, hotelledelse og reiselivsledelse er noen av de aktuelle videreutdanningene innenfor yrkene. Det finnes også en mengde påbygningskurs/-skoler innen ledelse og økonomi i Norge og utlandet. Med videre utdanning kan du avansere til restaurantsjef, og deretter til hotellsjef.

Ernæringskokk

Med fagbrev som ernæringskokk finnes det flere muligheter for å ta videreutdanning både på fagskole og høyskole eller universitet. Forpleiningsleder, hotelledelse og reiselivsledelse er noen av de aktuelle videreutdanningene innenfor yrkene. Det finnes også en mengde påbygningskurs/-skoler innen ledelse og økonomi både i Norge og utlandet. Med videre utdanning kan du avansere til kjøkkensjef og videre til hotellsjef.

Hvordan blir du kokk eller servitør?

  • Vg1 Restaurant og matfag
  • Vg2 Kokk og servitørfag
  • 2 års læretid
  • Kokk / servitør

Den enkleste veien for å bli kokk, ernæringskokk eller servitør er å gå Vg1 Restaurant og matfag, før du så går videre på Vg2 Kokk- og servitørfag. Etter dette går du 2 år i lære før du har mulighet for å ta fagbrev. For å ta læretiden din som kokk/ernæringskokk eller servitør om bord på skip må du ha godkjent helseattest fra en sjømannslege. I tillegg må du ha rent rulleblad for å få visum til andre land.

  • Vg1 Restaurant og matfag
  • Vg2 Kokk og servitørfag
  • 2 års læretid
  • Fagbrev

Konditorfaget

Som konditor vil du produsere konditorvarer hos maritime fartøy. Du vil jobbe med anvendelse og lagring av råvarer som brukes i produksjon. En får utforske den kreative siden av seg selv med å pynte og sammensette alle typer kaker og søte bakevarer. En må velge riktige metoder til produksjonen, enten om du skal benytte deg av tradisjonelle eller nye tilberednings- og konserveringsmetoder.

En konditor må ha gode fagkunnskaper og kunne arbeide planmessig, rasjonelt, effektivt, hygienisk og nøyaktig. Det er en fordel at du har gode egenskaper for farge og form. Passer godt for deg som har godt håndlag, og liker å utforske dine kreative egenskaper.

Som konditorlærling om bord på et skip følger du rederiets turnus. Det er derfor viktig at du spør deg selv om du har det som kreves til å være borte en periode fra familie og venner. Til gjengjeld vil du gjøre deg erfaringer for livet, og vokse både som person og på faglig plan.

Videreutdanning

Etter fullført fagbrev som konditor kan du ta Vg3 påbygging til generell studiekompetanse dersom du ønsker å ta høyere utdanning på høyskole eller universitetet. En kan også ta mesterbrev i konditorfaget.

Hvordan blir du konditor?

  • Vg1 Restaurant- og matfag
  • Vg2 Baker og konditor
  • 2 års læretid
  • Konditor

Den enkleste veien for å bli konditor er å gå Vg1 Restaurant- og matfag, før du så går videre på Vg2 Baker og konditor. Etter dette går du 2 år i lære før du har mulighet for å ta fagbrev.

  • Vg1 Restaurant- og matfag
  • Vg2 Baker og konditor
  • 2 års læretid
  • Fagbrev

Reiselivsmedarbeider

Reiselivsfaget har et bredt spekter med yrkesmuligheter. Som reiselivsmedarbeider kan du jobbe innen virksomheter som fergerederier, reise- og bookingbyrårer, turoperatører, og event- og attraksjonsbedrifter. En må kunne kommunisere og samhandle med mennesker fra ulike kulturer. Dette er en jobb hvor du i mange tilfeller er bedriftenes ansikt utad, og det er derfor viktig å yte god service og hjelpe kundene med det de har behov for. Du legger til rette for at gjester får et hyggelig opphold. En må trives i et høyt tempo, kunne arbeide selvstendig, planmessig og effektivt.

Videreutdanning

Etter fullført læretid i reiselivsfaget har du flere muligheter dersom du ønsker å ta videreutdanning. Du kan ta Vg3 påbygging til generell studiekompetanse dersom du ønsker å ta høyere utdanning på høyskole eller universitet. En kan ta bachelorgrad i reiselivsledelse, og deretter fordype deg i spesifikke fagområder med mastergrad.

Hvordan blir du reiselivsmedarbeider?

  • Vg1 Salg, service og reiseliv
  • Vg2 Salg og reiseliv
  • 2 års læretid
  • Reiselivsmedarbeider

Den enkleste veien for å bli reiselivsmedarbeider er å gå Vg1 Salg, service og reiseliv, før du så går videre på Vg2 Salg og reiseliv. Etter dette går du 2 år i lære før du har mulighet for å ta fagbrev.

  • Vg1 Salg, service og reiseliv
  • Vg2 Salg og reiseliv
  • 2 års læretid
  • Fagbrev

Kontor- og administrasjonsfaget

Som lærling i kontor- og administrasjonsfaget kan du ha svært ulike arbeidsoppgaver avhengig av hvor du arbeider. En kontor- og administrasjonsarbeider kan være ansatt i både offentlige og private virksomheter. Arbeidsoppgavene handler i hovedsak om service, kundebehandling og kontoradministrative oppgaver.

Det er viktig at du kan arbeide selvstendig, men også at du har gode samarbeidsevner da man jobber mye med mennesker. En kontor- og administrasjonsmedarbeider bør være strukturert og effektiv, og må kunne håndtere både tidspress og korte tidsfrister. Det er også en fordel å kunne utrykke seg godt skriftlig og muntlig. Med tanke på at arbeidsdagen til en kontor- og administrasjonsmedarbeider foregår bak en dataskjerm er det nødvendig med gode datakunnskaper.

Vanlige arbeidsoppgaver for en kontor- og administrasjonsarbeider kan være å besvare innkommende epost og telefoner og håndtere post. Service, kundebehandling og brukerstøtte er en viktig del av arbeidsoppgavene også. En kan også jobbe med saksbehandling, regnskaps- og lønnsarbeid, prosjektarbeid eller planlegging av ulike arrangementer, kurs eller konferanser. Det å registrere timelister, fakturaer og liknende kan også være arbeidsoppgaver til en kontor- og administrasjonsmedarbeider.

 

Videreutdanning

Etter fullført læretid i kontor- og administrasjonsfaget har du flere muligheter dersom du ønsker å ta videreutdanning. Du kan ta Vg3 påbygging til generell studiekompetanse dersom du ønsker å ta høyere utdanning på høyskole eller universitet. Her er det mange muligheter til å finne flere interessante studier. Man kan også gå videre på fagskole. Med et fagbrev i kontor- og administrasjonsfaget kan man ta enkelte bachelorutdanninger via Y-veien.

Hvordan blir du kontor- og administrasjonsarbeider?

  • Vg1 Salg, service og reiseliv
  • Vg2 Service, sikkerhet og administrasjon
  • 2 års læretid
  • Kontor- og administrasjonsarbeider

Den enkleste veien for å bli kontor- og administrasjonsarbeider er å gå Vg1 Salg, service og reiseliv, før du så går videre på Vg2 Service, sikkerhet og administrasjon. Etter dette går du 2 år i lære før du har mulighet for å ta fagbrev.

  • Vg1 Salg, service og reiseliv
  • Vg2 Service, sikkerhet og administrasjon
  • 2 års læretid
  • Fagbrev

Her kan du ta videregående utdanning

Skoleoversikt

Restaurant- og matfag (2020/2021)

Administrasjon